Hvorfor sitte i borettslaget eller sameiets styre?
Styrearbeid i borettslag og sameier er elsket og hatet. Mange har en mening om å ha selve vervet, eller å måtte forholde seg til styret der man bor. Som styremedlem må du håndtere mange sider ved bomiljøet ditt og det kan være utfordrende, men også by på mange verdifulle erfaringer å ta med seg videre.
Les her hva som er noen av fordelene ved å være styremedlem.
Hva er vitsen med å sitte i et styre?
Styrearbeid i borettslag og sameier er elsket og hatet. Mange har en mening om å ha selve vervet, eller å måtte forholde seg til styret der man bor. Ofte er det ikke en så veldig positiv mening, dessverre.
Det må ikke være sånn
Som styremedlem har du oversikt over driften, du kan påvirke den i stor grad og det er nesten ikke til å unngå at du blir bedre kjent med naboene dine (det er ikke alltid positivt, men du kan også se det som et sosialt mikro-studium).
Husk taushetsplikten
I Norge er det mange som bor i borettslag og sameier, og alle disse må ha et styre. Og siden arbeidet engasjerer på flere måter, vil du alltid kunne dra frem en historie fra borettslaget eller sameie på fest. Bare husk at du har taushetsplikt og ikke utleverer noen eiere eller beboere der du sitter i styret.
Men før vi går inn på flere fordeler, så tar vi en kjapp sveip innom det som kan være utfordrende.
Alltid veldrevet?
Det er ikke til å stikke under en stol at når du rekker opp hånda på årsmøtet, eller blir tvunget inn i styret fordi ingen andre vil, så kan det være du blir kastet inn i løvens hule. Meglerne er snare med å løfte frem at et borettslag eller sameie er veldrevet, men det er ikke alltid det stemmer under overflaten.
Å sitte i styret innebærer mer enn du tror
Styrevervet kan innebære mye mer enn du tror. Det kan føles overveldende med mye nytt å sette seg inn i. Noen ganger kan det ta mye tid og føles meningsløst med mange møter og mailer fram og tilbake. Å sitte i styret kan innebære en del repetitive oppgaver, vedlikeholdsutfordringer som virker uløselige. Det kan også innebære styremøter som drar ut på tid, og ikke minst å måtte forholde seg til naboer som ikke skjønner at de er en del av et fellesskap.
Å sitte i styret kan by på utfordringer
Et styreverv som ikke byr på en eneste utfordring er utopi. Det vil nesten garantert dukke opp misfornøyde beboere, kanskje gnisninger internt i styret, vannlekkasjer og andre uforutsette ting som må få fokus, kanskje vedtak i kommunene får betydning for arbeidet og driften, og felleskostnader som må kreves inn. Listen kan bli lang.
På den andre siden finnes det mange positive sider ved å sitte i styret også.
Verdi av å sitte i styret? – Du kan velge!
– Du får være med å bestemme hvordan bomiljøet ditt skal se ut. Dette betyr at du kan påvirke funksjon og utseende på alt fra plantekasser og lekeplasser til dører og ringeklokker.
– Du kan også påvirke de mer subtile tingene. Det du gjør kan løfte hele stemninga i borettslaget eller sameiet, men du som styremedlem kan også være med på å dra den ned. Det er ditt valg.
– Styrearbeid gir verdifull erfaring i hva det vil si å jobbe i et team. Det er en nyttig erfaring, det er bra å ha på en CV og kunnskap som kan brukes i mange andre sammenhenger også.
– Å engasjere seg har gjerne et positivt sosialt aspekt. Styremøtene kan være veldig hyggelige. Det blir hva man gjør det til.
Å sitte i styret gir ny innsikt og kunnskap
– Du får innsikt i lovverk, regnskap, budsjett, søknader til Plan- og bygningsetaten og forhold til leverandører.
– Du får også innsikt i hvordan administrasjonen av denne typen selskap kan være og kanskje gjøres bedre. Gjennom å sitte i styret får du innsikt i både økonomiske og tekniske sider ved driften. Kanskje får du også mer kunnskap om mur, trær, fukt og rør som du ikke har fra før. Det gjør at du ved kjøp og salg av bolig vet mer om hva du skal se etter og være obs på.
– Videre vil du møte på problemstillinger av ymse slag, både følelsesmessige, faglige og mellommenneskelige og du vil kunne lære mye om deg selv og andre.
– Du får erfare sider ved medmennesker som du ellers sjelden får muligheten til. Og ved å legge inn en ekstra innsats i styrevervet, kan du hjelpe andre til å få en bedre hverdag!
Økonomisk kompensasjon
Til slutt vanker det gjerne et honorar for den jobben man gjør. Blir det utbetalt i juni, kan ferien bli ekstra hyggelig!
Det som ikke er bare gøy, vil selvfølgelig påvirke hvor mye du har å gi i styrearbeidet, men forhåpentligvis vil du sitte igjen med en erfaring som er mer positiv enn negativ. Lærerikt er det uansett.
Har dere har spørsmål om styrearbeid i borettslag og sameier?
Ta en telefon til Stian Carlsen vår fagansvarlige for styrearbeid. Du kan også sende en e-post eller bruk vårt kontaktskjema.
Du vil lære
- Hva er vitsen med å sitte i styret
- Det må ikke være sånn
- Alltid veldrevet
- Du kan velge