Styremedlemmenes roller
Det er ulike oppgaver og roller i styret, men likevel små forskjeller på styreleder og styremedlemmer, men de finnes. Alle i styret har like stor formell rolle, med to unntak. Les mer om de ulike rollene her.
Din rolle som styremedlem
I styret har alle like stor formell myndighet, da hele styret er et eget juridisk objekt. Styret har ikke bare selvstendige rettigheter, men også kan pådra selskapet ansvar og forpliktelser. Men det er liten grunn til bekymring. Dersom man utfører myndigheten med sunn fornuft, er det sjelden fare for ansvar.
Formelt sett og etter loven er det bare to unntak fra den formelle myndigheten:
- Styreleder kaller inn til styremøter, og
- Styreleder har dobbeltstemme i avstemming. Ikke som i to stemmer, men dersom det står likt i en avstemming, så blir det som styreleder har stemt på vedtatt.
Solo-arbeid er ikke bra!
Å tro at styrelederen alene kan forplikte selskapet til avtaler kan føre galt av sted. At styremedlemmer tror at styreleder har en slags opphøyet rolle er både feil og veldig kjedelig om det dukker opp juridiske tvister.
Styreleder skal ikke gjøre alt
Det finnes forferdelig eksempel på at styreleder i kraft av tittelen mener at hen er best til å utføre alle oppgavene og nærmest forvalter selskapet på egen hånd. Uansett hvilken rolle du har i styret er det fullt mulig å oppsøke eksperter på eget initiativ. Det kan spesielt aktuelt om du er i tvil om et vedtak eller forslag er på riktig side av lov, avtalevilkår, vedtekter eller andre beslutninger som er fattet av generalforsamling og årsmøte.
Antall medlemmer
Det er det enkelte borettslag eller sameie som velger hvor mange som skal velges inn til styret.
Noen har et bestemt antall, for eksempel 3 stykker inkludert styreleder. Andre har en fleksibel styrebestemmelse. Det kan for eksempel stå i vedtektene at styret skal ha mellom 3 og 5 medlemmer. En fleksibel bestemmelse åpner for at man ikke behøver å presse gjennom fler enn 3 hvis ikke det stiller flere enn 3 kandidater, og det åpner for at hvis det er flere enn 3 som ønsker å være med i styret, så utelukker ikke vedtektene den muligheten.
Varamedlemmer – og deres rolle i styret
Det er vedtektene som definerer om det skal være vara. Hvis det er definert at det skal være vara, så må det velges vara. Varamedlemmer kan bidra i den grad borettslaget eller sameiet ønsker. De kan steppe inn når et styremedlem ikke kan være med på styremøter, eller fungerer som valgkomité.
Snakk om rollene
Når man blir innvalgt i styret har man ikke alltid et valg, og ofte vet man ikke så mye om de andre medlemmene man er valgt inn sammen med, og enda mindre om hvordan de fungerer. Hva er deres motivasjon, hva de drives av og ofte aller minst hvilke oppgaver de er mest troende til å bare utsette fordi det føles for vanskelig.
Avklar forventninger og roller tidlig
Det er slike ting de færreste lufter for folk de ikke kjenner, men det kan lønne seg å snakke om dette i styret. Avklar forventninger og spørsmål om ønskede roller i styret så raskt som mulig.
Har dere har spørsmål om styrearbeid i borettslag og sameier?
Ta en telefon til Stian Carlsen vår fagansvarlige for styrearbeid. Du kan også sende en e-post eller bruk vårt kontaktskjema.
Du vil lære
- Din rolle som styremedlem
- Solo-arbeid er ikke bra
- Antall medlemmer
- Snakk om rollene